Как да обработиш с клей блок колата си!
Модерният „clay bar“-клей блок за детайлинг е синтетичен материал, който физически издърпва вкопчилата се мръсотия от боята на автомобила.

Глиненият блок или „clay bar“ отдавна е известен като „Тайната на детайлъра“ за възстановяване на усещането за гладкост като стъкло на екстериорната автомобилна боя. Хлъзгавата повърхност е знак за професионална работа и хората я харесват, защото кара колата да изглежда чисто нова. Сега, когато глиненият блок е достъпен за обществеността, всеки може да го използва, без да се обажда на професионалист и да плаща скъпи цени в детайлинг център за такава обработка. Но как можете да постигнете професионални резултати, ако никога не сте използвали глинен блок? Прочетете тази статия, за да научите защо ви е необходим на първо място, основните техники при работа с клей блок и как да защитите работата си, така че колата ви да изглежда страхотно възможно най-дълго след като използвате клей блок.

Какво представлява глиненият блок и защо ви е нужен?

Модерният „clay bar" - клей блок за детайлинг е синтетичен материал, който физически издърпва вкопчилата се мръсотия от боята на вашия автомобил. Ако някога сте усещали повърхността на колата ви груба и мръсна дори след пълно измиване, то трябва да използвате глинен блок. Грубото усещане по екстериора на вашия автомобил е замърсяване, промишлени отпадъци и замърсяване на околната среда, заседнали в порите на боята. Ако не премахнете това замърсяване, то може:

 • Да предотврати полепването на свежа вакса или сийлънт върху боята, което кара тези покрития да се износват по-бързо и да не изглеждат толкова блестящи, колкото биха могли.
 • Да причинява окисляване на лака, корозия и преждевременно падане на лака от колата.
 • Да блокира отразяването на светлината от лаковата повърхност, както трябва, придавайки матов, приглушен блясък.
 • Да попадне в кърпата ви за сушене и физически да надрасквате лаковото покритие с всяко избърсване.

Само глиненият блок премахва това замърсяване, без да причинява повече щети. Чистата и гладка повърхност привлича по-малко мръсотия и остава по-чиста за по-дълго време. Подгответе повърхността за по-дълготрайна и по-добре изглеждаща восъчна връзка с подобрен блясък и гланц с любимите ви „clay bars“ на Chemical Guys!

ГЛИНЕН БЛОК ЗА ЛЕКИ ЗАМЪРСЯВАНИЯ

Chemical Guys Light Duty Clay Bar Blue е нежното решение за превръщане на леко грапавата и неравна боя в гладка като стъкло. Изберете Light Duty Clay Bar Blue, когато работите върху чисто нови автомобили или запазени в гараж шоу коли с много леки нива на замърсяване.

ГЛИНЕН БЛОК ЗА УМЕРЕНИ ЗАМЪРСЯВАНИЯ

Chemical Guys Medium Duty Clay Bar Grey задържа и премахва по-твърдо замърсяване, което се залепва по-здраво по външната част на вашето превозно средство. Отстранете дървесния сок, спирачния прах, релсовия прах, излишната боя, замърсяването и индустриалните отпадъци от всеки ежедневен автомобил. Ако живеете в голям град и колата ви е паркирана навън повече от 12 часа на ден, вероятно ще ви се наложи да използвате сивия глинен бар за средно замърсени повърхности.

ГЛИНЕН БЛОК ЗА ТЕЖКИ ЗАМЪРСЯВАНИЯ

Chemical Guys Heavy Duty Clay Bar Black е за автомобили, които никога не са били обработвани с глина. Heavy Clay Bar Black е за изключително грапави и лепкави покрития на боя, пълни с тежки индустриални замърсявания, мръсотия от общ характер, дървесен сок и спирачен прах. Използвайте Heavy Duty Clay Bar Black само когато никой друг глинен блок не прави повърхността гладка като стъкло. Ако трябва да използвате Heavy Duty Clay Bar Black, вероятно повърхността е била пренебрегвана и трябва да бъде полирана, за да се премахнат завихрянията, драскотините и следите от измиване, които съпътстват годините на ежедневно шофиране и паркиране при изключително замърсени условия.

Кога трябва да използвате глинения блок?

Основното правило на специалиста е винаги да „обеззаразява“ повърхността с „clay bar“, преди да нанесе нов слой восък или да полира каквато и да е външна повърхност. Тези чужди частици блокират полепването на восъка върху боята, което кара ваксата да издържа по-кратко време и да не блести толкова ярко. Полирането с всякакви груби замърсители ги смила и ги „набива“ по-дълбоко в боята, причинявайки повече замърсявания и драскотини, а отделно отделилите се пък замъзсявания запушват и унищожават вашите скъпи полиращи подложки. Ако никога преди не сте използвали глинен блок, определено трябва да го използвате сега!

За какво можете да използвате глинения блок?

Можете да използвате глината за клейване върху всяка външна част на автомобила, която е блестяща или прозрачна. Използвайте „clay bar“- клей блок за обеззаразяване на автомобилни части като:

 • Боядисани повърхности
 • Стъкла
 • Прозрачни оптични пластмаси (фарове / задни светлини)
 • Полирани метали (неръждаема стомана, алуминий, хром и др.)
 • Джанти
 • Въглеродни влакна – карбон
 • Накрайници за ауспух
 • Фолио за автомобили

За какво НЕ можете да използвате глинения блок?

Има определени части, върху които не трябва да използвате глинения блок, като например:

 • Матова боя / винилови обвивки
 • Текстурирана пластмаса (небоядисани брони, лайсни и подобни)
 • Гума (уплътнения за врати/прозорци, гуми)

КАКВО ДА ПРАВИТЕ СЛЕД ИЗПОЛЗВАНЕ НА ГЛИНЕНОТО БЛОКЧЕ

След като сте „обеззаразили“ повърхността на превозното средство с глина, тя трябва да се усеща гладка като стъкло. Това ви показва, че повърхността е напълно чиста и няма нищо между боята и пръстите ви. Сега трябва да поставите върху повърхността восък или сийлънт, които от своя страна ще запълнят микропорите на лака/боята и ще блокират замърсяването, водата и силната UV светлина, които полепват и повреждат лака/боята с течение на времето.

Ако искате, то точно след клейването е моментът, в който можете да полирате боята, за да премахнете завихрянията и драскотините. Ако не, преминете към последните стъпки за защита.

Нанесете тънък, равномерен слой от любимия ви естествен карнауба восък на Chemical Guys, издръжлив синтетичен уплътнител(сийлънт) или ултра-издръжливо усъвършенствано защитно покритие за превозни средства, за да запечатате и предпазите боята от околната среда.

АКО ИЗПУСНА МОЯ ГЛИНЕН БАР, МОГА ЛИ ДА ПРОДЪЛЖА ДА ГО ИЗПОЛЗВАМ?

Не! Бихте ли сдъвкали дъвка, след като я изпуснете на пода? Не! Пълно е с камъни и боклуци по нея. Не търкайте с глина върху боята си, след като сте я изпуснали.

След като изпуснете парче глина, ТРЯБВА да го изхвърлите! Глината е толкова лепкава, че ще поеме всякакви малки абразивни частици, парченца пясък и мръсотия от пода. Сега глиненият блок е като парче шкурка: разтрийте го върху боята си и ще я надраскате с всички онези абразивни частици, които току-що е взел.

Така че бъдете внимателни, работете бавно и използвайте само малко парче от глинения блок в даден момент. Така че, ако изпуснете малко парче, няма да загубите целия глинен блок наведнъж. Винаги работете върху добре овлажнена и лубрикирана повърхност, използвайте нашият специален препарат за целта Chemical Guys Clay Luber Synthetic Lubricant!

Полезни съвети за ползването на продуктите ще откриете в мнения от Detailing Forum. Вижте подобни продукти в Магазина.
0
  0
  Количка