Как да обработиш с вакса колата си!
Бразилски восък или карнауба вакса се извлича от листата на палмово дърво Copernicia prunifera, отглеждано само в североизточните Бразилски щати.

Ваксата за автомобил е може би най-известният продукт в детайлинга. Със сигурност всеки поне веднъж е нанасял вакса върху автомобила си и е чувал за карнауба. Карнаубата, наричана още Бразилски восък, е восък от листата на палмово дърво Copernicia prunifera, което се отглежда само в североизточните Бразилски щати.

Тя е известна като „Queen of Wax”(кралица на восъка) и в своето чисто състояние, обикновено идва под формата на твърди жълто-кафяви люспи, които се извличат от листата на палмата, като се изсушават, изцеждайки от тях тази скъпоструваща суровина, след което восъка се рафинира и избелва.

Сигурно при избора на вакса си задавате въпроса „Кои вакси или са по-добри, течните или твърдите?“. Е вече ще знаете, че агрегатното състояние на тези продукти, няма отношение към тяхното качество, просто съставките са такива, че при някои формата, било тя течна или твърда е по-удачна като вариант за самият продукт.

Много от тези препарати са комбинация от съставки, полимери, карнауба, силициев оксид и др. Качеството е критерият, по който се избира един такъв продукт за защита на лака, но също е важен и начина на употреба и кое ще е по-приятно, като занимание за ползващият препарата. Има хора които харесват течните продукти, заради бързината на нанасяне и съответно забърсване и други, които харесват продуктите от старата школа, а именно твърдите вакси.

Всички тези препарати имат подчертани свойства в зависимост от съставките им и точно по тези критерии, човек избира кое е най-подходящо за неговият автомобил. Винаги трябва да сте работили поне с една вакса, за да имате база за сравнение в следващи случаи, когато купувате различен продукт и тогава да се прецени, кое ви допада повече като ефект, трайност и т.н.

Трайността на всеки един подобен продукт е зависеща от експлоатацията и грижата за автомобила и по-скоро начина на миене и препаратите, които се ползват за целта. Посочената трайност на защита на всеки продукт е такава, само при правилна поддръжка на лака.

КРЕМ ВАКСА - МАШИННО НАНАСЯНЕ

За да нанесете кремообразна вакса машинно, ще ви трябва DA(Dual Action) полираща машина и първокласна подложка от пяна за довършителни дейности. Може да се използва и ротационна полираща машина, но на най-ниската възможна степен. В зависимост от размера на подложката препоръчваме да добавите количество капки с размер на грахово зърно, което съответства на размера на подложката. Например 5 инча подложка = 5 капки, 7 инча подложка = 7 капки. След като вашата подложка е подготвена и сложена върху вашата DA полираща машина, без още да я включвате, потупайте подложката до повърхността в зоната, върху която ще работите. След като зоната ви е наситена с продукт, включете вашата DA полираща машина срещу повърхността и задайте най-ниската скорост. Движете машината си с напречно движение и с умерено темпо, за да получите равномерно нанасяне. След като се нанесе върху панел или върху област, оставете да престои до 15-20 минути. Сега, след като продуктът е засъхнал, завършете, като избършете восъка с висококачествена микрофибърна кърпа.

КРЕМ ВАКСА - РЪЧНО НАНАСЯНЕ

За да нанесете кремообразен восък на ръка, ще ви е необходим първокласен апликатор от микрофибър или пяна. Уверете се, че сте проверили вашия апликатор за замърсители, преди да нанесете восък, за да избегнете надраскване. Нанесете няколко капки восък с размер на грахово зърно върху вашия апликатор или 2 леки линии и разнесете, ако е необходимо, за да предотвратите нанасяне на петна. Внимателно започнете да го нанасяте върху боята в зона 40х40см с кръстосани движения, за да разнесете восъка равномерно. След като се нанесе върху панел или върху област, оставете да престои до 10-15 минути. Сега, след като продуктът е засъхнал, завършете, като избършете восъка с висококачествена микрофибърна кърпа.

ТВЪРДА ВАКСА

За да нанесете твърда вакса, ще ви трябва първокласен дунапрен UFO апликатор и вашия избор от любимата ви твърда вакса на Chemical Guys. Просто потопете апликатора си в съда с восък и леко го разтрийте по повърхността, за да създадете триене, което ще започне да затопля ваксата и тя ще покрие вашия апликатор. След като вашият апликатор е напоен и готов, внимателно с лек натиск започнете да го разтривате върху боята в зона 40х40см и с кръстосани движения, за да разнесете равномерно ваксата. След като се нанесе върху панел или върху област, оставете да престои до 15-20 минути. Сега, след като продуктът е засъхнала, завършете, като избършете восъка с висококачествена микрофибърна кърпа.

СПРЕЙ ВАКСА

За да нанесете течна спрей вакса, всичко от което се нуждаете са няколко висококачествени микрофибърни кърпи и любимия ви восък в спрей на Chemical Guys. Уверете се, че сте проверили кърпите и повърхността си за замърсители за да избегнете надраскване и кръгови драскотини тип „паяжини“. След като сте готови, напръскайте директно върху повърхността или върху една от вашите кърпи и избършете с прави движения. След като избършете област с ваксата, тя ще остави леки остатъци/филм от карнауба. Завършете, като избършете остатъците от восъка с чиста и суха първокласна микрофибърна кърпа.

Полезни съвети за ползването на продуктите ще откриете в мнения от Detailing Forum. Вижте подобни продукти в Магазина.
0
    0
    Количка