Каква микрофибърна кърпа да си купим?
Със сигурност всеки от вас при избора на микрофибърна кърпа си е задавал въпроса, коя е най-подходяща за целите му! Изборът е голям, както по цвят, така и по размери, но не само тези параметри са важни.

В зависимост от дейностите, който ще вършите размерите са важни разбира се, но кой е подходящият. Винаги визуално може да си представите различните неща, които трябва да свършите и дали съответният размер микрофибърна кърпа в точният. Представете си колко ще ви е трудно да почиствате интериора с кърпа с размери 90/ 60см, която е кърпа за попиване на автомобила, от което идва заключението, че за интериора кърпата трябва да е с по-малки размери. Размерите на микрофибърните кърпи за интериор са в диапазона от 40/ 40см до към 40/ 60см, и точно с тези си размери са най-подходящи за почистване, забърсване на лека прах и изобщо за третиране на интериорните повърхности с най-различни препарати.

Избора не се ограничава само до избор на размер на кърпата разбира се, важно е да подберете кърпата и според нейната структура, в зависимост от задачата. Вариантите пак са много, като и тук има един определящ фактор, а той е грама тъкан на квадратен метър, което се описва с абревиатурата GSM (Gram per Square Meter). Колкото е по-голяма стойността на GSM толкова кърпата е по-пухкава и дебела.

 

Висококачествените микрофибърни кърпи са изтъкани от висококачествени смеси на полиестер и полиамид, като тези с по-високо качество са с процентно съдържание на полиестер 70% и полиамид 30%. Колкото стойността на полиамид е по-голяма, толкова кърпата е по-мека и качествена.

Сигурно всичко описано до тук пак не дава отговор на да речем въпроса „А каква кърпа да си взема, за забърсване на паста или вакса след полиране?“. Тук пак ще се спрем първо на подходящият размер, като той отново е между 40 и 60см, но структурата е много важна, като се спазват няколко правила при избора. Ако ще забърсвате полиращи пасти то кърпите с къси косми са най-подходящи, а за финалните процеси на полиране е нужно да стават все по-меки и пухкави, за да са и по-нежни към повърхността, която третирате. За тези финални щрихи преди полагане на ваксата или друга защита, са предпочитани кърпите без шивашки ръб, които са с лазерно изрязани краища и при тях шанса да нараните дори и минимално повърхността е сведен до нула.

 

Chemical Guys са една от малкото фирми, които предлагат и кърпи с копринени ръбове, като самият ръб е приютен в този кант от коприна, създаден също с цел максимална протекция на третираната повърхност. Кърпите с микрофибърен ръб или друг вид плат също си остават добри, просто въпрос на избор и финансови възможности, защото тези с коприненият ръб са по-скъпи, именно заради коприната.

Кърпите със средно къс косъм и особено двулицевите, са най-подходящи за забърсване на остатъците от вакси или сийлънти. Тези кърпи представляват две кърпи съшити заедно в една, като по този начин получилата се дебелина осигурява максимална нежност при натиск, с цел забърсване на втвърденият остатък от продукт. Краищата на подобни кърпи са отново приютени в подгъв от микрофибър или коприна.

За твърдите вакси за предпочитане са еднопластовите кърпи с къс косъм и по-плътна структура, защото освен че ваксата е твърда, след засъхване oстава още по-твърди остатъци, за чието премахване са нужни повече усилия.

Любимите на всеки меки и пухкави кърпи с дълъг косъм са идеалният избор при работа с детайлинг спрейове, бързи вакси, както и за подсушаване на автомобила.

Chemical Guys залагат и на цветовото кодиране на кърпите, като всеки цвят е за кърпа с определена цел. Примерно сините са за стъкла, кафявите за кожа, черните за пластмаси и гуми и т.н. Това цветово кодиране е подходящо за детайлинг центрове, където се употребяват много кърпи, а после се разделят при прането, за да не се кръстосва замърсяването от тях.

 

Изборът на микрофибърна кърпа не се свежда само до тук, защото за да поддържате съответната кърпа мека и все така добре изглеждаща, както когато сте я закупили, за нея се полагат грижи при прането и сушенето. Препоръчваме да перете микрофибърните кърпи в пералня, но на не повече от 40градуса, защото топлината стопява и втвърдява полиестерните влакна в кърпата. Някои сигурно са го установили, след като са изпрали своите кърпи на над 60градуса температура или са ги сушили принудително в сушилня или на директно слънце.

Както споменахме топлината е най-големият враг на микрофибъра, затова избягвайте сушене в сушилня, на слънце или до отоплителни уреди, просто ги оставете прострени някъде, за да си изсъхнат естествено.

 

Перилните препарати за микрофибърни изделия също са специални и са много по-различни от останалите, които ползвате за пране на дрехи. В специализираните препарати не се съдържат допълнителни омекотяващи съставки, защото те запушват микрофибърните нишки, което пък нарушава абсорбционните им свойства, особено важни за кърпите за подсушаване на автомобила. Ако кърпите са изключително мръсни винаги може да ги накиснете едно денонощие в разтвор от перилен препарат и след това да ги пуснете в пералнята с добавен нов препарат.

 

Повечето сигурно решават, че високата температура на водата ще оправи проблема, но тук накисването за повече време е от решаващо значение, за да може втвърдените остатъци от продукти да имат време да се разтворят от почистващите вещества в перилният препарат за микрофибърни тъкани. Chemical Guys предлагат един от най-ефективните препарати за пране на микрофибърни изделия - Microfiber Wash.

Със сигурност сме пропуснали много неща свързани с микрофибърните кърпи, но това са най-основните, отделно във всяко описание е засегнато за какво е най-подходяща съответната кърпа и за да изберете точната, просто отделете повече време за четене! Разгледайте нашите предложения!

 

Полезни съвети за ползването на продуктите ще откриете в мнения от Detailing Forum. Вижте всички продукти в Магазина.

0
    0
    Количка